Patina
Gamla böcker
Sibyllegatan
Skulle ut till stadsauktionen igår, missade bussen så jag promenerade lite på sibyllegatan för att vänta in nästa avgång. Andrew på Modernity har en farsta-samling på bordet precis i entrén, helt otroliga pjäser. Kåge var ett keramiskt-geni.
Gick vidare gatan uppåt och fick en kopp kaffe av Carina på Jacksons. De har verkligen fått till en varm och ombonad kontrast till vintern utanför. Det svarta bordet med tennskiva, som är så välplacerat på den röda mattan till höger om dörren är helt fantastiskt, vilka detaljer. Jacksons keramiksamling är för övrigt väl värd ett besök.
http://www.modernity.se/
http://www.jacksons.se/
Rokokobyrå
Såg en väldigt fin rokokobyrå på Auktionskompaniets visning idag. Trevligt provinsarbete men ytan var i ett sorgligt skick, strippad, betsad och vaxad någon gång på sjuttiotalet kan man tro. Om man svartpolerade byrån med kimrök och negrosin skulle den bli så vacker. Beslagen behöver en rengöring, jag är ganska säker på att det är brännförgyllning under smutsen, i övrigt är möbeln i relativt gott skick. 397. Byrå. Rokoko, provinsarbete 1700-tal, utrop 10000:-
Trodde aldrig att jag skulle säga det här men jag har börjat omvärdera Carl Malmsten. En del av hans stoppmöbler är riktigt högklassiga och jag såg en byrå före jul som är grymt snygg. Det går en fin liten fåtölj på samma auktion som rokokobyrån, lite väl brunt tyg möjligen. Kersti Hörlin-Holmqvists Paradiset är något vassare men den här Malmstens-fåtöljen är i samma klass. 7. Fåtölj, Carl Malmsten, etikettmärkt, utrop låga 800:-, auktion imorgon www.auktionskompaniet.se
David Taylor

Nick, bordslampa, David Taylor, silver, gummi och 3 par Ray Ban Aviator
Kennys kompis Nick är ännu mer skruvad, till och med materialvalet känns lätt bisart, David Taylor har ett sätt att göra lampor som får en att förundras, jag såg den här första gången i höstas. Den blir bättre ju fler gånger man ser den, den tål ögats slitage som Sven Lundh på Källemo skulle ha utryckt det. Notera strömbrytaren i änden av det extremt praktiska handtaget, genialt. http://www.davidtaylor.se/
Retrotrenden
Loungefåtöljer

Te-Ve, Alf Svensson, Ljungs industrier, 1953.
Pall Haga, Hagafors stolsfabrik
Inte bara ett supermodernt namn i tiden, när den ritades hade SVT inte börjat sända, utan i mina ögon en av femtiotalets bästa svenska stolar. Lätt, materialsnål, bekväm och lågmält vacker, en smula präktig men det tycker jag är härligt i det här fallet. Den är på något sätt både rustik och elegant.
Det tjatas mycket om klassiker så jag låter bli. Den här fåtöljen har fått alldeles för lite uppmärksamhet.
Vodkabar
Skåpet var i ett sorgligt skick när jag tog hand om det, nu är det rengjort, polerat och toppen har fått en tennskiva, skitsnyggt. Tenn är ett helt underbart material. Man pratar om bildörrar med rätt ljud men prova att ställa ner ett glas på en tennskiva och känn på det lyxiga ljudet, för att inte tala om lystern och att det åldras med sådan grace.
Skåpet kommer att bli uppsats på en sekretär av Björn Trädgårdh och visas på min utställning nu i februari, kompaktboende tänkte jag kalla kompositionen. Om man vill uppleva en vodkabar redan nu finns ju alltid Naglo mittemot Operan.
Stans tyngsta
HI-gruppen
Skrivbord HI-44, Hans Johansson, Anders Berglund, HI-gruppen.
Hans Johansson, en av grundarna av HI-gruppen, ritade det skitsnygga skrivbordet 1963 som en av modellerna i en hel serie av möbler som byggde på fackramar och självlåsande konstruktioner. Det är så lätt , själklart och tydligt, skrivbordet var verkligen före sin tid det känns modernt än idag.
Jag har tillhörande stol, både stolen och bordet går att plocka isär och montera helt utan
skruvar eller ens verktyg.
Nationalmuseum har ett sideboard, HI-20, i samma serie som finns illustrerat tillsammans med skrivbordet i Monika Bomans Svenska Möbler 1890-1990. Grymt snyggt det också.
Lunch och franska balkonger
Jubileumsutställningen
Skrivbord med stol, brunbetsad polerad björk,
för mig okänd formgivare, NK 1923.
Det här skrivbordet var del av en hel gästrumsinredning som visades i NKs monter på Jubileumsutställningen i Göteborg 1923, kronprins Gustav Adolf senare Gustav VI Adolf köpte sannolikt hela möbeln till sitt eget hem. Spegelbyrån med tillhörande stol också ägarstämplade Ulriksdal såldes hos Stockholms auktionsverk för något år sedan.
Under Carl Bergstens ledning deltog NK med ett stort antal inredningar, flera mycket moderna. Carl Hörvik gjorde en av sina första uppmärksammade inredningar för NK i Göteborg. Vilken Carl som ritat skrivbordet på bilden återstår att upptäckas i något arkiv, rolig proviniens. Väldigt vackert skrivbord alldeles oavsett vem som faktiskt ritade det, möbeln finns att se på riktigt under min utställning i Kungsträdgården 7-11 februari..
Sigurd Lewerentz, eller inte
Jag hittade en fin stol hos en av mina handlare före jul. Sannolikt tillverkad hos Gemla, som hade verkligt kvalificerad böjträproduktion under förra seklet. Formspråket känns som stolarna Lewerentz ritade för Riksförsäkringsverket, den här är lättare och mer gracil men i övrigt helt rätt i känslan, den skulle kunna vara besöksstolen till samma kontorsinredning. Originalfärgen som skrapas fram under tre lager ommålningar har en lovande varm orange ton, den kommer att bli så fin, inte helt komplett originalfärg men nästan. Skulle vara roligt om det visade sig att det är en Lewerentz. http://sv.wikipedia.org/wiki/Sigurd_Lewerentz
Grafikpolisen
När ni ändå är vid Medborgarplatsen föreslår jag en titt på Moskén. Ferdinand Bobergs gamla elverk återvunnet till religiös byggnad. Elekticitet var en nästan religiös upplevelse när det begav sig så det passar bättre än man kan tro att konvertera byggnaden till islam. Ta en lunch i moskéns restaurang på fredagar, jordens drag, fredagsbön och riktigt god, lite rustik mat.
Åsa Lockner

Åsa Lockner
Mugg med gummiband, silver och gummiband, 2005
I stramaste laget tyckte sublime, jag älskar hur hon använt postgummisnoddar som kontrast.
Kolla ett annat helt underbart objekt, utan titel 1 www.lock.se/images/object_large/01.jpg.
Separation
Läs mer om utställningen i Kungsträdgården under kategori utställning. http://bendrik.blogg.se/utstllning.html
Hur blev det med designmuseum
Jag tycker att Lena Adelsohn Liljeroth ska ta tag i frågan snarast, det är helt patetiskt att vi är den enda huvudstaden i Skandinavien utan designmuseum i någon form. Nationalmuseums permanenta 1900-tals utställning är inte helt fel, en regnig eftermiddag är den svårslagen, men allvarligt talat, nationell designsatsning utan permanent scen i Stockholm är lite märkligt. Hörde att Mathsson-utställningen snart öppnar i USA, jag gratulerar alla inblandade.
Vernissage
Swedish Modern
Det första svenska designundret
Under möbelmässan 2007, 7-11 februari, visar och säljer Robert Bendrik ett personligt urval
svensk modernism. Vintagemöbler från förra seklet med detaljer av nutida
konsthantverk hos SoStockholm i Kungsträdgården.
SoStockholm (f.d. Galleri Doktor Glas)
Kungsträdgården, Jussi Björlings allé 5
Öppet 7-11 februari
onsdag till fredag 11.00-21.00
lördag och söndag 11.00-17.00
Vernissage 7 februari 18.00
Kvällsvisning 8 och 9 februari 18.00-21.00
Musik, drink och tilltugg serveras
Dj, Emir (heads up)
Medverkande: David Taylor, Eka Acosta, Adam Gordon och Maria Korpi
Ytterligare information http://www.bendrik.se/
Utställning i Kungsträdgården
Förtätning
Kolla skrivbordet på lunchen, lägg ett bud på internet, auktion i eftermiddag från klockan fyra.
www.metropol.se
Eskil och Adam

Stol i förnicklat mässingsrör, Eskil Sundahl,
sannolikt Arvid Böhlmarks lampfabrik, 1930.
Den här stolen var med på Stockholmsutställningen, inte särskilt lyckad bild dessvärre, fårskinn från Bosnien. En god vän till mig, Adam Gordon engelsk textildesigner från Åland, ska leverera tyget stolen ska kläs i. Adam medverkar med textilier till min utställning i kungsträdgården 7-11 februari. Kolla Adam och hans fru på http://www.korpiandgordon.com/level.html.
Innergårdar
Det finns några innergårdar i stan som är värda en söndagspromenad. Är Kungsholmen lagom promenadavstånd har jag ett tips. Stadshusets innergård, ja hela huset är fantastiskt men gå från entrén via borggården ut i trädgården mot riddarfjärden. Helt otrolig promenadarkitektur, Ragnar Östberg. Ta en fika hos Magnus på il Cafe, Bergsgatan-Schelegatan på vägen hem. Stans bästa kaffe med varm välkomnande atmosfär, perfekt fik att diskutera Östberg.
Som svar på frågan om Napoleon vid nilen (under rubriken Thore och Harry) den fanns som taklampa i olika storlekar, pendel heter det och de var ganska vanliga i det utförandet så man borde kunna hitta en sån på loppis, handlarna tar nog 1500-2000:- för sina.
Hoppas Grodis serveringsvagn med tillhörande fåtöljer dyker upp på hennes blogg snart så att vi får se vad det är, vore kul att veta om de är kända för att citera ägaren. http://grodis.bloggagratis.se
Lounge Chair Metal

LCM, Lounge Chair Metal, Ray och Charles Eames,
1945-46, Tillverkad hos Evans, senare Herman Miller.
Ett litet inlägg i det tidigare äpplen och päron resonemanget, hittade den här hos Herman Miller, sjukt snygg stol. Så snål men ändå exklusiv, fantastiska designers makarna Eames, de senare grejerna i glasfiber är också otroligt tighta. Observera fötterna som är helt ljuvliga, de anpassar sig efter golvet och kommer komplett med möbeltass. www.hermanmiller.com
Föreläsning
Ni måste komma, 15, 22 och 29 mars visar jag bilder och pratar om svensk möbel- och inredningshistoria under 1900-talet. Sök på design hos http://www.sv.se/ikc
Promenadtips

Fåtölj, Tove och Edward Kindt-Larsen
Napoleon vid Nilen, Thore Ahlsén
Serveringsvagn, Josef Frank
Om ni har tänkt er en promenad upp mot mosebacke under helgen har jag ett skönt tips. Kolla de gigantiska koppardörrarna i kvarteret Björns trädgård, precis bakom moskén. Jag minns inte konstnärens namn men reliefen är sprängd in i plåten, seriös sponsring från nitro nobel när de blev till tydligen, häftig teknik och imponerande resultat. Östgötagatan 14 är adressen. När ni ändå är i kvarteret kan ni titta in hos min kompis Folke som har butiken Bo! på östgötagatan lite längre upp i backen. Perfekt blandning av 1900-tals design och etnografika, härlig atmosfär, värt ett besök.
Veckans auktionsfynd
Såg visningen på AK, hittade fyra stolar som kan bli ett riktigt fynd. En smula omoderna, men hög kvalitet, fina hantverksstolar. Tydligt inspirerade av Ackings Tokyo-stol från 1959. De här fyra är värda en välbehövlig renovering, etikett-märkta och snickrade hos Hjalmar Jackson på 60-talet. Renoverade och omklädda i mocka skulle de bli jättefina, utropet är låga 800:- för alla fyra.
Ett annat fynd i mina ögon var skrivbordet med klaffar från NK. Perfekt i vardagsrummet om man vill bo kompakt, dubblar som avlastningsbord, drinkbord eller biblioteksbord. Såg lite risigt ut men om jag fick rengöra och polera ytan några timmar skulle det bli ett underbart vintage skrivbord i bra skick. Utrop 1200.
Visning även imorgon, auktion söndag. www.auktionskompaniet.se
Trevlig verkstad
Jo föresten, vill ni se Eames-möblerna och andra moderna klassiker i prisbillig version så finns de på www.furniturebox.se originalen hittar du hos www.vitra.com, min finns på www.bendrik.se.
Äpplen och päron

Pall, Sören Hansen, Fritz Hansen, 50-tal
LCM, Ray och Charles Eames, Evans, 1946-48
Var förbi på Awesome Rags igår, köpte en skitsnygg jacka på rea, trevligt.
De sålde Eames-möbler som såg lite trista ut så jag frågade om det var kopior. Men se det var det inte, rättigheterna är släppta och eftersom det är industridesign så är de här lika äkta som Vitras eller Millers.
Två saker slår mig, det första är att plötsligt har alla råd att köpa god design från 40-talet, Familjen Eames har hittat in i Vasastans-paketet det är bara att gratulera. Å andra sidan kanske hon inte har så fel.
Det är större skillnad mellan min LCM från originalmallarna och Vitras nutida original än mellan Awesomes kopia och ett modernt original från Herman Miller eller Vitra. Så om man inte köper dyr vintage spelar det egentligen ingen roll, eller.
Artek är ett annat exempel, placera en ny modell 31 av Alvar Aalto bredvid ett original från sanatoriet i Pamio så framstår Arteks moderna definitivt som en kopia. Det är fortfarande en fantastisk fåtölj men något av själen har gått förlorad genom rationalisering och sämre materialval.
Det märkliga i hela historien är att kläderna på Awesome håller god kvalitet. Vi är beredda att lägga riktiga pengar på kläder och utseende men inte på möbler, som dessutom förväntas hålla längre, där vi tydligen inte ens uppfattar kvalitetsskillnaden.
Jag fick åtminstone en snygg jacka.
.
Svenskt Tenn och NK

Skrivbord, Uno Åhrén, snickrat av Hjalmar Jackson för Svenskt Tenn, tidigt trettiotal.
Stol, Typenco, Axel Einar Hjorth, 1932.
Det här skrivbordet jobbar jag på nu, imponerande hantverk. Blindträt är av yppersta kvalitet och ytan är i det närmaste helt intakt. Jag har sett ett likadant tidigare i svartmålad björk, inte riktigt lika härligt som perfekt mönsterpassad valnöt. Svart känns väldigt modernt och funkis men valnöten vinner i längden. Fick precis tillbaka en sekretär i alm med inredning i björk som Björn Trädgårdh ritade åt Svenskt Tenn vid samma tid. Även den sannolikt snickrad av Hjalmar Jackson. Skulle passa perfekt som hemmakontor i en tvåa på gärdet, dessvärre har jag ingen bild ännu men det kommer.
Stolen ritade A.E Hjorth till serien Typenco som lanserades 1932. Jag har några bokhyllor i samma serie, grym kvalitet, meningen var att det skulle bli prisvärda seriemöbler till arbetarhem men det var mest akademiker som handlade.