Mando, Plaza och auktioner


image28
Napoleon vid Nilen, Thore Ahlsén, NK senare Gärsnäs. Diamondchair, Harry Bertoia, Knoll.

Nya numret av Plaza är ute, jag har skrivit en artikel om modernismens kvinnor, köp den. Ha lite överseende med texten om Estrid Ericsson, den blev ganska brutalt redigerad. Snyggt i övrigt tycker jag, funderar på att fortsätta med Sampe, Larsson och Rosén, designhistoria med bara kvinnor, oklart om Plaza skulle vara intresserade, vi får se.
www.plaza.se


Björn Dixgård ska turnera  Mando Diaos nya skiva ensam och akustiskt, fick den häromdan, helt grym. Delar av bandet vill vara pappalediga så sättningen blir Björn på sång och gitarr, trumpet, kongas och olika gästartister. Jag ska göra scenografin och spela mungiga på delar av turnén, skissen är Diamondchair, Napoleon vid Nilen och något nytt av David Taylor. www.mandodiao.com


De moderna kvalitets auktionerna öppnar till helgen, jag och pappa ska gå på handlarlunchen hos verket idag, blir trevligt. Ett generellt råd är att se visningen en vardag vid tio-tiden, brukar vara ganska trångt under helgerna. www.auktionsverket.se, www.bukowskis.se


Ernst, Peder och Maud på AK

Idag håller Ernst Kirsteigers program Första, andra, tredje auktion i stan. Auktionskompaniet har fått uppdraget att agera auktionshus för inspelningen, det såg lika tunnt ut som vanligt hos AK. Verkar inte som att Ernst fått Stockholmarna att köa för att lämna in föremål till fyrans nya auktionssatsning. Premiärsändningen fick fullständigt usel kritik, andra delen var jag tvungen att se åtminstone för att bedöma om kritiken var välgrundad, det var den i stora delar.

Peter Pluntkys påhopp i kvällspressen om att det skulle vara en kopia av Antikrundan som förtjänade omedelbar nedläggning känns däremot helt onödigt. Varför känner han sig hotad kan man undra. Så vitt jag minns så lånade SVT formatet från England (Antiques roadshow, BBC), så att kritisera Ernst av kopia känns lite sten i glashus. Antikrundan är visserligen en klassiker men nog borde det finnas plats för mer än ett antik och auktionsprogram i svensk TV.


Första, andra, tredjes egen Kalle Stropp, alltid lika färgglada Peder Lamm, bleknar vid sidan av Maud Ingster som är programmets riktiga behållning. Ernst själv är mysigt konstnärlig, pretentiös och inte riktigt insatt i ämnet, lite som vanligt med andra ord. Hoppas Ernst ordinarie publik är road, själv tycker jag att programmet känns sämre än antikdeckarna vilket man inte trodde var möjligt.
Kolla auktionen på
http://www.auktionskompaniet.se/


Verkets moderna kvalitet

image27
Grasshopper, Greta Magnusson Grossman, Bergboms 50-tal


Stockholms auktionsverk har lagt ut katalogen över höstens moderna kvalitetsauktion, Bukowskis verkar vänta till den tryckta katalogen dyker upp, beige beslut.  Verket gör ett stort nummer av Greta Magnusson-Grossman, roligt. Bokhyllorna känns möjligen lite väl akademiska, å andra sidan verkar kvalitén vara helt otrolig så de förtjänar sin plats väl. Från den amerikanska perioden är det Grasshopper i Bergboms version som verkligen sticker ut, jag hade en likadan i gråvitt som jag bittert ångrar att jag sålde, sjukt snygg lampa.
Kolla hela katalogen på
www.auktionsverket.se


Tjugotalet, LOD och chili

Jag har precis läst ut Svenskt 1920-tal, konstindustri, konsthantverk av Anne-Marie Ericsson, grym, ni måste läsa den. Otroliga bilder och en riktigt underhållande text om tjugotalets klassicism, nationalromantik, kvarvarande jugend och allmänna modernistiska strävan. Min bild av det svenska tjugotalet  blev verkligen förändrad och berikad. Estrid Ericsson öppnade Svenskt Tenn på Norrlandsgatan med 300 modeller 1924, hade jag inte en aning om, tjugo hade räknats som en storsatsning idag.


Gick förbi LOD när jag skulle hämta gårdagens middag hos Texas Longhorn, det går inte att äta där för att lokalen är så rökig att ögonen tåras, maten är däremot riktigt bra. LOD invigde sin nya butiksinredning och passade på att öppna höstens utställning 60 Rings and 6 Big Things på samma gång. Bra grejer överlag, några ringar är i världsklass och  Jenni Caldwells skitiga Glasgowbilder funkar utmärkt som fond. Klara Eriksson har drivit en margrethe-skål I silver som en av de sex stora grejerna, verklig vardagslyx, torsdagspannkakorna förvandlas till en ren glädje varje vecka. Klaras idé om vardagslyx ligger egentligen inte särskilt långt från Ellen Keys tanke om den vackrare vardagsvaran men Klara har vridit det ett steg längre. Om allt du äger är vackert och perfekt för ändamålet blir vardagen en smula lyxigare, skön tanke.
www.lod.nu