Italiensk julafton

Hela eftermiddagen gick åt till att packa upp italienska lampor, lite som julafton. Paul köpte ett lager design från sextio, sjuttio och åttiotalet i somras. Arteluce, Artemide, Danese, Floss, Oluce, Venini och diverse andra intressanta varumärken. Helt otroligt egentligen, känd designbutik i Milano, de flesta prylarna i nyskick, mycket i obruten originalförpackning. Det mesta är riktigt bra, delar har inte riktigt överlevt tidens slitage, en riktig nostalgitripp oavsett.


Blev riktigt trevligt hos David design i torsdags, jättegoda drinkar och en hel del bra design.

Titta förbi i helgen, [David design] st paulsgatan 27.


Dd i nya lokaler


David design öppnar butik i Raymond och Marias gamla lokaler, St Paulsgatan 27, nu på torsdag. Vid sidan av Dd's repetoar visar David Taylor nya lampor, Korpi&Gordon lanserar metervara och jag ska visa vintage-blomkrukor tillsammans med Nyfiken Grön. Det blir lite vintagemöbler som grädde på moset, svårt att låta bli att visa sköna möbler när tillfälle ges.


Drinkar, snittar och design på torsdag kväll, hjärtligt välkomna!


Dd [David design]

St Paulsgatan 27

20/9 18:30-20:30


Patina, smuts och återbruk

Jag är så trött på handeln och antikrundans eviga, rör inget-smuts-och-skador-är-bara-patina-och-tänk-att-de-lutade-bort-detta underbara-måleri. Om det hade funnits hur mycket målad allmoge som helst hade det sannolikt inte varit lika fantastiskt med det stundtals riktigt taffliga måleriet.


Min uppmaning är; var inte så fruktansvärt försiktiga. De avlutade möblerna finns åtminstone kvar, hade det inte blivit trend hade de säkert eldats upp. Saker som inte används har inget egentligt värde, då är det ok att kasta eller ändra efter tycke och smak. Det finns en ändlös materialresurs på myrorna, loppis och hos handlare, läskigt att den inte används mer än den gör.

Restaurera, renovera eller helt enkelt bygg om begagnade möbler. Det har man gjort i alla tider, det är så antikviteterna har överlevt, är det inte värt att samla, modifiera eller använda sakerna slängs de bort. Så köp, använd, ändra, restaurera, måla och renovera allt vad ni orkar. Att fråga en expert innan du målar över en Dahlskog-intarsia kan vara en bra idé, i övrigt är det bra för både miljön och kreativiteten, bara att köra på.


Stölder utan straff

Har ni tänkt på det här med tändare, plötsligt tänder man en av sina extra goda cigaretter med en michellintändare, var kom den ifrån? Varken jag eller någon närstående har någon relation till däckfirmor överhuvudtaget, märkligt.


Åt middag med frun på Capital häromdan och tog upp ämnet, tydligen samma grej med hårsnoddar, lite intimt tycker jag, men det är tydligen helt socialt accepterat att stjäla snoddar. Själv snor jag som sagt tändare. Vi listade snoddar, pennor, tändare, tändstickor och några långsökta som grejer det är helt ok att förse sig med utan att be om lov. Är det gratis som gör det, jag menar det går att få reklamvarianter av allt utom snoddar men de är nästan gratis.

Ibland går det till överdrift, en av mina bästa vänner som gudskelov slutat röka sedan några år, var helt notorisk på att sno tändare han kunde ha sju åtta stycken på sig efter en helkväll, sjukt.


Utmärkt nittiotal på verket

image26

Cafébord, Jonas Bohlin, grönmålat stål/lergods, bilden knyckt hos
auktionsverket

Det här bordet hade jag köpt om jag inte varit hysteriskt pank, underbart postmodernt, som en sorts summering över Källemo-epoken. Sven Lundh gjorde en skön grej när han började med numrerade serier på säg 200-360 ex. Ganska ovanligt med större serier i konstmöbelkategorin överhuvudtaget men det kändes exklusivt med nr. 167/360.
Det här är sanolikt byggt och målat i Jonas atelje, dock inte signerat, gick för ynka två tusen, gratulationer till en lycklig köpare.

Utställning och mer gatukonst

Var på väg hem häromdan och stannade till vid en grupp japanska turister som plåtade en här-går-man skylt, helt märkligt tänkte jag och var tvungen att titta närmare och då är här-går-man ute och rastar sin kanin, söt. Övergångsstället mellan Piperska muren och rådhuset, stanna till nästa gång ni är i kvarteret, klart oemotståndlig gatukonst.


Nu blir det en utställning till föresten, galleri är inte bestämt ännu, vernissage preliminärt 10 maj, officiell inbjudan med tider, dj's och adress kommer efter jul. Möbler, mattor och musik var tanken. Ett sekel skandinaviska kvinnor, designhistoria med bara brudar, kan bli riktigt bra.


Jo det var ju en aning kallt i Kungsan i måndags, satan. Men underhållningen och den efter omständigheterna (regn i luften och iskyla) stora uppslutningen. Skön efterfest med bandet som kompensation för det kalla vädret, trevligt.


Estrid och Björn

image25
Fåtölj, Björn Trädgård, firma Svenskt Tenn, 1930-32. Originalklädsel av linne med svartlackerade björkdetaljer. Bilden knyckt hos
bukowskis.se

Modell 124 som den heter i katalogen ställdes tydligen ut på Röhsska 1933. Vansinnigt snygg, finns med i Svenskt Tenns katalog från 1931. Tänkte att den skulle få illustrera Estrid Ericsons bidrag och stora inflytande över svensk tidig modernism. Vilken brud! Öppnar 1924, gör internationell succé i Paris året efter, i samband med flytten till butikens nuvarande lokaler på Strandvägen 1927 ritar Uno Åhrén en tydligt Bauhaus-inspirerad inredning. Björn Trädgårdh ritar tillsammans med Åhrén strama möbler och föremål i rättfram funkis hos Estrid tre år före stockholmsutställningen. Svenskt avantgarde på riktigt. Även under 40-och 50-talet, med Josef Frank som konstnärlig ledare, är Svenskt Tenns repertoar stundtals brilliant.


Fåtöljen gick för 26000 plus avgifter hos Bukowskis i våras, mycket pengar men allt annat än dyrt, bara att gratulera köparen. www.bukowskis.se

Man till man

Finns inget som gör mig så glad som entusiaster, hiphop- artisten Magnum Coltrane Price är en som förtjänar all respekt. Han tröttnade på hur vi behandlar halva befolkningen och skrev ihop en skiva om eländet, allt annat än snacka går ju. Ikväll vid sju är det dags att gå man ur huse och dra sig till kungsträdgården, inte för almarna utan för något mycket större.

Man till man,  en manifestation mot förtrycket av kvinnor  till förmån för Alla Kvinnors Hus.


Gratis, vackert väder, grymt skön musik och en chans att visa att vi inte köper kvinnoförtrycket.
Jag såg Magnum köra några låtar från skivan på Berns i våras, alldeles för bra för att missa.
www.deviousrecordings.com


Uno och Östen Kristiansson

Domino ser verkligen nytt och mycket piggare ut efter sommarens renovering. Butiken har visserligen sin vanliga blandning av öststatsfunkis och svenskt 1900-tal med det finns en udd i form av tex. paradiset av Kersti Hörlin-Holmkvist. De har handlat i Luxus sedan urminnes tider många snygga lampor av Östen och Uno hänger i butiken på Upplandsgatan 25. Den snyggaste Luxus-lampa jag sett hänger just nu hos Bo! vid mosebacke. Stram och humoristisk, plexirör med detaljer i ek, magnifik. Märkligt att ingen uppmärksammat bröderna Uno och Östen med en bok eller kanske en skön utställning. Luxus har fortfarande kvar verksamheten i den gamla fabriken i Vittsjö, stanna till nästa gång ni är på väg söderut.  www.dominoantik.se, www.luxus.se