Förra seklets bästa slagbord

Har börjat renovera lite mer, skönt att jobba med händerna igen, håller på med ett Maria-slagbord av Bruno Mathsson byggt under trettiotalet i teak och björk, perfekt patina. Det måste vara ett av nittonhundratalets bästa bord, ritat 1936, fortfarande värt och möjligt att renovera. Mycket av det som produceras idag måste man slänga när det börjar se tråkigt ut, äldre möbler går att restaurera, kvaliteten är dessutom ändlöst mycket bättre. 

Två generationers patina och spår av ålder ger en helt ny dimension till en möbel. Kostnaden för renovering kan ju ses mot inköpskostnaden för motsvarande möbel hos IKEA. Känns miljövänligt att ett bord har mer än sjuttio års livslängd tycker jag, fler borde möblera med vintage om så bara för kolfotspåret.

Snyggt blir det också, det ska bo hos någon rockstjärna när det blir klart, glamorös resa för ett enkelt slagbord från Värnamo även om det råkar vara förra seklets bästa.  


Papperskorgar

Slussades runt i blå linjes förnedrande (jo jag vet att det är av praktiska skäl men det känns ändå som att vi på blå är andra klassens trafikanter) långa promenadtunnelsystem och slogs av att det finns så många strategiskt placerade sopkorgar. Väldigt bra vardagsdesign, man tänker inte ens på det men det finns en skräpkorg närhelst man behöver det i tunnelbanan.

Har tillbringat en del tid i London i under hösten och våren, hjälpt en kompis att välja, renovera och inreda en lägenhet. Londons tunnelbana har med få undantag inga papperskorgar alls, helt sjukt. De har levt under bombhot så länge någon kan minnas och papperspellar är ett givet gömställe. Märkligt hur en stad anpassar sig och går vidare.


Kalas på Republik

Vaknade imorse och uppmärksammade skräckslaget att tungan kändes som en raggsocka, halsen som en öken och andedräkten hade kunnat döda en babian på flera hundra meters avstånd. Riktigt trött och svag med andra ord, blir en del vätska, salt och fett till lunch skulle jag tro.


Hade födelsedagskalas på Republik igår, middag med familjen och barhäng resten av kvällen, Tomas, Jonte och Sonja spelade skivor på ett alldeles underbart sätt.
Oj vilket trevligt kalas det blev, jag firade tillsammans med Björn som faktiskt fyllde igår och Emma som fyllde i förra veckan, väldigt trevligt. Det blev en skön blandning av glada människor, roligt när ens vänners vänner gillar ens vänner.


Maten på Republik är fantastisk föresten, ni måste prova. Miljön är avspänd men lagom elegant, baren känns otvungen och snygg men det var maten som imponerade mest. Verkligt bra kök, min kalventrecote med tomatsallad var bland det bästa jag ätit i år och de andra verkade mer än nöjda, världsklass.


Plastutställning, någon?

Såg ett program om Petrona towers på Bloombergs för ett tag sen, bra PR i arkitektur. Varför bygger inte vi, i sann Stael von Holstein-anda, en riktigt fet skyskrapa på lämplig plats. Det finns en tom tunnelbanestation med stadsplanerat område runt omkring, Kymlinge tror jag den var tänkt att heta, området den skulle betjäna blev aldrig byggt, en rest från miljonprogrammet.
Vad sägs om att bygga en ordentlig skyskrapa med bostäder, säg åtminstone nordens högsta ovanpå. Hitta en riktigt bra arkitekt och göra skit snygg arkitektur i världsklass. Kombinera det med typ skulpturpark, folk kommer att börja vallfärda. Skyskrapor inne i stan känns lite ute, satsa i förorten istället. Kunde man bygga ihop Kymlinge med Kista blir det en grym satelit. Vem vill inte bo mitt i IT-träsket och ha utsikt över hela stan på samma gång. Bara en idé.


Fick precis tillgång till en jättesamling plast, vet inte riktigt vad som går att göra pedagogiskt ännu men är öppen för förslag. Den har varit utställd på länsmuseum någonstans i västsverige för några år sedan så det finns massor av material att inspireras av. Tomas Lindblad har skrivit en bok i ämnet om man är extra intresserad. Tydligen fanns det intresse att visa den i Japan, vi får se vad det lider.


Heavily restored på KG52

image33
Lampbord, Robert Bendrik, heavily restored 2005.


Jag ska äntligen ta tag i mitt skräpslöjdande, har länge gått och närt en idé om att bygga möbler av gamla designmöbler och skrot, heavily restored tänkte jag kalla projektet. Vi producerar alldeles för mycket skräp, på det här sättet återvinner man och producerar samtidigt. Dessutom är kvalitén bättre bland skräpet, IKEA har inte en chans mot 30-talets semiindustriella produktion, allt som behövs är lite pimpning.


Jag har lyckats övertala Kollektivet livet att delta, vi har några grejer färdiga sedan tidigare och skissandet har börjat i stor stil. Livet charkade en fin funkisbyrå och byggde om till skoförvaring härom veckan och jag har gjort en bar och ett lampbord. Verkar som att det blir en utställning på KG52 i november, roligt.  Än så länge är det jag och kollektivet livet som kör det kanske trillar in ytterligare konstnären vad det lider.


Frun kom hem med Sharon Dyalls nya skiva, hon fick den på release-spelningen på Berns, trist att man missade den. Sjukt bra skiva, jazz versioner på grymma rock och pop-klassiker finns säkert att ta hem från iTunes. Gört.

www.kollektivetlivet.se/
www.dyall.nu