Inge, Bruno och Marianne

image30
Sekretär, polerad alm, Inge Westin, firma Domus, vinst i Hantverkslotteriet
Pall, ask och naturfärgat läder, Bruno Mathsson, 1936, etikettmärkt och märkt med blyerts B.M 1936

Egentligen är det bara en låda på ben. Finns ju bättre och sämre sätt att göra en låda, du kan få en i spånskiva på IKEA för nittonhundranittiofem eller köpa en fantastisk på ben för kanske det tiodubbla men ärligt talat, Inges låda har överlevt sedan mitten av trettiotalet, fortfarande lika skitsnygg. Hur många Alve hänger med om sjuttio år undrar man. Inge Westin ritade både på uppdrag och för den egna rörelsen, Firma Domus, som han drev tillsammans med sin hustru Marianne.


Bruno Mathssons pall som visades på Mathssons debututställning på Röhsska 1936 går inte heller av för hackor. Polerad ask och naturgarvat läder.  Pallen  och har funnits i produktion sedan dess. Tillsammans blir det liksom sjukt porrigt.


Finns en del schyssta lådor förresten, jag ska lämna in ett G.A. Berg-skåp på restaurering, tråkig ytskada på toppen annars mer eller mindre originalskick. Det kommer att bli helt underbart när det är rengjort och uppstyrt. Valnöt med inredning i björk från typ trettiosju, trettioåtta, perfekt kvalitet. Det går att lyxa en hel del med en låda med lådor i. Det hände något när snickarmästarna som var vana med parkettläggning, intarsia och bildhuggeri plötligt bara hade fogar, fanerval och ytor att jobba med. Grymt bra hantverk.


Kommentarer
Postat av: Lovisa Helzén

Hej Robert.

Jag forskar kring Hantverkslotteriet i Stockholm och snubblade in här på din blogg när jag sökte efter bildreferenser, möbler från Hantverkslotteriet, på nätet (ett nästan omöjligt uppdrag). Du presenterar en del intressanta funderingar, är det OK om jag ställer några frågor?

Hur vet du när Inge Westins "låda" är tillverkad, är den etikettsignerad?

När du skriver: "Det hände något när snickarmästarna som var vana med parkettläggning, intarsia och bildhuggeri plötsligt bara hade fogar, fanerval och ytor att jobba med.", hur tänker du då?

Vänligen,

Lovisa Helzén

2008-04-06 @ 12:32:14

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback