Östra station

Åt lunch med frun på järnvägsrestaurangen i Östra station igår, ett kärt återseende. Albin Stark ritade stationen tillsammans med Erik Lallerstedt i början av trettiotalet och restaurangen är mer eller mindre bevarad sedan dess.  Maten var inte enastående på något sätt men miljön är något alldeles extra. Trappan, möblerna, ljuset och den cirkelrunda öppningen till vänthallen i bottenvåningen andas trettiotal. Fantastiskt att den har klarat sig så länge helt på egen hand, miljön är tydligen inte skyddad överhuvudtaget.
För att öka kapaciteten har de slängt in lite vanprydande möbler som inte var med när det begav sig. Försök att tänka bort nytillskotten och njut en av stans riktiga funkispärlor.
Missa inte takmålningen av Ewald Dahlskog, en av tidens stora konstnärer, verksam inom glas, keramik, intarsia och som i detta fall muralmåleri.


Antikmässan

Var ute i Älvsjö och snyggade till några möbler inför Antikmässan. De öppnar imorgon, ser ut lite som det brukar men är väl värt ett besök. Jag vet vad jag inte skulle köpa för trehundra tusen men det fanns en hel del fina saker också. Kolla in Yngve Ekström-skåpet hos Deco Design, Håkan har en förmåga att hitta otroligt sköna möbler. Sen visar Bacchus ett satsbord från Svenskt Tenn, lite i yxigaste laget för min smak men högklassigt lite akademiskt objekt, sannolikt av Björn Trädgårdh tidigt 30-tal.Men en av de fetaste soffor jag sett står hos Zimmerdahl, Bruno Mathsson etikettmärkt 1941 i originaltyg, grymt snygg www.antikmassan.se , www.zimmerdahl.se, www.decodesignshop.com

Kungsträdgården, igen

Håller på och skissar på en ny utställning, sista veckan i maj, samma galleri som förra gången. Det blir vintage-HiFi och snygga byråer blandat med en riktig lampklassiker och väl valt nutida konsthantverk. Var förbi Made by, som öppnade på vikingagatan härom veckan, för att tala modernt konsthantverk med Åsa Lockner och David Taylor som har lovat hjälpa till att hitta bra samtida. Några tips från allmänheten?
Sjukt snygg lokal synnerligen lyckad separation, eller ska vi kalla det spinn of, från Lod. Made by överträffar sig själva och visar en sober blandning i fantastisk inredning, observera heltäckningsmattan i butiksdelen. Ni måste gå förbi och titta, Made by,  Vikingagatan 20. Kolla filmen från Made by's öppningskalas på
www.designtv.se.

Snyggt hyllbord

Snygg stereob?nk
Sideboard stämplat André Sornay Brevete Etranger France,
Mahogny med mässingsinläggningar, underbart hyllbord. 
Foto: 
jacksons

 Stötte på den här när jag letade efter möbler av kvinnliga designers från 20, 30 och 40-talet för en artikel jag skriver om modernismens pionjärer. Jacksons har en förmåga att hitta underbara föremål, otroligt vacker möbel, vilka proportioner. Geometriska mässingsinläggningar som står sig perfekt mot den mörka cubamahognyn, oj vad snyggt. Tänk en sån i vardagsrummet med en reseupplaga av Conan Doyles samlade verk och en cool lampa, kostar säkert mycket pengar men det är inget annat än ren konst.

Modernismens mödrar eller kanske snarare döttrar

Modernismens m?drar
Soffbord, Greta Magnusson Grossman, bilden knyckt hos
Jacksons.se

När Greta Magnusson Grossman öppnade butiken Studio på Sturegatan 1933 var hon del i en rörelse av kvinnliga inredare och designers som drev blomstrande verksamheter i det tidiga 30-talets Sverige. Margareta Köhler firma futurum, Astrid Sampe NKs textilkammare, Elsa Gullberg Gullbergs för att nämna några andra. Ett antal år tidigare, närmare bestämt 1924, slog Estrid Ericsson upp dörrarna till butiken med det nästan larvigt självklara namnet Svenskt Tenn på Smålandsgatan 40.  Mödrar känns förresten oförtjänt  mossigt, modernismens döttrar är ju mer korrekt, vilka brudar.

Paret Grossman emigrerade till USA 1939, Greta hade en framgångsrik karriär som inredare och designer i Los Angeles. Svenskt Tenn flyttade inte fullt så långt och ligger fortfarande kvar i lokalen på Strandvägen, butiken som förnyat sig på ett skönt sätt på senare år har varit framgångsrik i över åttio år. Ett pionjärarbete som verkligen förtjänar mer uppmärksamhet. www.svenskttenn.se/