Patina

Var på Fläskkvartettens releasespelning på Debaser igår, det bästa jag sett på mycket länge. Freddie Wadling var en av gästartisterna, den rösten är helt otrolig, vilken känsla. Kom att tänka på patina, det är lite samma sak, det finns en själ i det inte helt perfekta. Att en möbel åldrats och visar spår av tiden gör den så öändligt mycket intressantare. Det finns något platt och historielöst i det nya, välpolerade och perfekta. Vår tid är helt fixerad vid, nytt, ungt och rynkfritt. När man hör Freddie och Fläskkvartteten blir det så uppenbart att det finns andra värden.

Gamla böcker

Kom över en helt underbar bok häromdan. Nutida svensk konstslöjd i bild från 1931, visade entusiastiskt boken för frun som var måttligt imponerad.  Hon tycker att jag är en riktig nörd och har svårt att se storheten i halvdåliga svartvita fotografier på föremål som ytterst sällan ens finns på marknaden.  Jag lever inte i det förgångna, det finns inget självändamål i att något är gammalt det måste vara bra också. Däremot finns det ytterligare en dimension om ett föremål har en historia. Kalla mig nörd men jag kan inte sluta fascineras av modernismens framväxt och den skatt av konsthantverk som 1900-talet erbjuder den som tar sig tid att titta.

Sibyllegatan

Skulle ut till stadsauktionen igår, missade bussen så jag promenerade lite på sibyllegatan för att vänta in nästa avgång. Andrew på Modernity har en farsta-samling på bordet precis i entrén, helt otroliga pjäser. Kåge var ett keramiskt-geni. 
Gick vidare gatan uppåt och fick en kopp kaffe av Carina på Jacksons. De har verkligen fått till en varm och ombonad kontrast till vintern utanför. Det svarta bordet med tennskiva, som är så välplacerat på den röda mattan till höger om dörren är helt fantastiskt, vilka detaljer. Jacksons keramiksamling är för övrigt väl värd ett besök.
http://www.modernity.se/
http://www.jacksons.se/


Rokokobyrå

Såg en väldigt fin rokokobyrå på Auktionskompaniets visning idag. Trevligt provinsarbete men ytan var i ett sorgligt skick, strippad, betsad och vaxad någon gång på sjuttiotalet kan man tro.  Om man svartpolerade byrån med kimrök och negrosin skulle den bli så vacker. Beslagen behöver en rengöring, jag är ganska säker på att det är brännförgyllning under smutsen, i övrigt är möbeln i relativt gott skick. 397. Byrå. Rokoko, provinsarbete 1700-tal, utrop 10000:-

Trodde aldrig att jag skulle säga det här men jag har börjat omvärdera Carl Malmsten. En del av hans stoppmöbler är riktigt högklassiga och jag såg en byrå före jul som är grymt snygg. Det går en fin liten fåtölj på samma auktion som rokokobyrån, lite väl brunt tyg möjligen. Kersti Hörlin-Holmqvists Paradiset är något vassare men den här Malmstens-fåtöljen är i samma klass. 7. Fåtölj, Carl Malmsten, etikettmärkt, utrop låga 800:-, auktion imorgon
www.auktionskompaniet.se


David Taylor

David Taylor

Nick, bordslampa, David Taylor, silver, gummi och 3 par Ray Ban Aviator

Kennys kompis Nick är ännu mer skruvad, till och med materialvalet känns lätt bisart, David Taylor har ett sätt att göra lampor som får en att förundras, jag såg den här första gången i höstas. Den blir bättre ju fler gånger man ser den, den tål ögats slitage som Sven Lundh på Källemo skulle ha utryckt det. Notera strömbrytaren i änden av det extremt praktiska handtaget, genialt.
http://www.davidtaylor.se/

Retrotrenden

Fick några Plaza magazine av Elin af Klintberg på lunchen igår, hon kommer och pratar om design en av kvällarna i Kungsträdgården. Jag hade aldrig läst tidningen, grymt snyggt magasin. Det är så glädjande med retrotrenden, jag hittade flera spännande repotage med inredningar i modern retro, en del riktigt bra vintagemöbler. Prototypen till Robin Days Hillstack från 1950 är i en klass för sig, vilken utstrålning. Ni måste läsa artikeln om stengods på sidan 103 i november-numret, om inte annat så för Petter Eklunds störtsköna akademikerspråk. Femtiotalsinredningen i sjöstaden på sidan 61 får ni heller inte missa, Daniel Golling skriver som en gud. www.plazamagazine.com

Loungefåtöljer

Te-Ve
Te-Ve, Alf Svensson, Ljungs industrier, 1953.
Pall Haga, Hagafors stolsfabrik


Inte bara ett supermodernt namn i tiden, när den ritades hade SVT inte börjat sända, utan i mina ögon en av femtiotalets bästa svenska stolar. Lätt, materialsnål, bekväm och lågmält vacker, en smula präktig men det tycker jag är härligt i det här fallet. Den är på något sätt både rustik och elegant.

Det tjatas mycket om klassiker så jag låter bli. Den här fåtöljen har fått alldeles för lite uppmärksamhet.


Vodkabar

Håller på och renoverar ett litet finskt barskåp från trettiotalet just nu, blir väldigt fint. Det stod som uppsats på ett riktigt stort matsalsbord från början, bordet hamnade i New York och skåpet blev kvar. Hur coolt är det att ha en vodkabar i änden på matsalsbordet förresten, jag är ganska säker på att det är just till vodka den använts, rent ryskt.  

Skåpet var i ett sorgligt skick när jag tog hand om det, nu är det rengjort, polerat och toppen har fått en tennskiva, skitsnyggt. Tenn är ett helt underbart material. Man pratar om bildörrar med rätt ljud men prova att ställa ner ett glas på en tennskiva och känn på det lyxiga ljudet, för att inte tala om lystern och att det åldras med sådan grace.  

Skåpet kommer att bli uppsats på en sekretär av Björn Trädgårdh och visas på min utställning nu i februari, kompaktboende tänkte jag kalla kompositionen. Om man vill uppleva en vodkabar redan nu finns ju alltid Naglo mittemot Operan.

Stans tyngsta

Ta en promenad förbi rådhuset på scheelegatan i helgen. Det måste vara stans tyngsta byggnad alla kategorier, den gör mig lika glad varje morgon jag tittar ut genom fönstret. Carl Westmans fornborg är ett lysande exempel på bra maktarkitektur, den känns aldrig hotfull, extremt massiv, beständig men oerhört mänsklig på samma gång. Fantastisk byggnad, massor av härliga detaljer som portarna med ansikten som får glödande ögon efter mörkrets inbrott. Caféet värt en upprepning ligger mittemot, ta en perfekt kaffe på il Café och känn den bästa stammiskänslan i stan.

HI-gruppen

HI-gruppen
Skrivbord HI-44, Hans Johansson, Anders Berglund, HI-gruppen.


Hans Johansson, en av grundarna av HI-gruppen, ritade det skitsnygga skrivbordet 1963 som en av modellerna i en hel serie av möbler som byggde på fackramar och självlåsande konstruktioner. Det är så lätt , själklart och tydligt, skrivbordet var verkligen före sin tid det känns modernt än idag.
Jag har tillhörande stol, både stolen och bordet går att plocka isär och montera helt utan
skruvar eller ens verktyg. 
Nationalmuseum har ett sideboard, HI-20,  i samma serie som finns illustrerat tillsammans med skrivbordet i Monika Bomans Svenska Möbler 1890-1990. Grymt snyggt det också.

 


Lunch och franska balkonger

Har ett skönt lunchtips för er som jobbar på söder. Gå förbi och se huset på folkungagatan 65, Retro etc. huserar i gatuplan. Stockholms snyggaste franska balkonger, otroligt 30-tals smide och vilken fasad i övrigt, världsklass. Ta en kebab hos Folkets eller kanske tidigare föreslagen fredagslunch i moskéns restaurang. Mina vernissagekort är klara föresten, vilken lättnad, nu är det bara att dela flyers för glatta livet.

Jubileumsutställningen

Jubileumsutställningen
Skrivbord med stol, brunbetsad polerad björk,
för mig okänd formgivare, NK 1923.

Det här skrivbordet var del av en hel gästrumsinredning som visades i NKs monter på Jubileumsutställningen i Göteborg 1923, kronprins Gustav Adolf senare Gustav VI Adolf köpte sannolikt hela möbeln till sitt eget hem. Spegelbyrån med tillhörande stol också ägarstämplade Ulriksdal såldes hos Stockholms auktionsverk för något år sedan.

Under Carl Bergstens ledning deltog NK med ett stort antal inredningar, flera mycket moderna. Carl Hörvik gjorde en av sina första uppmärksammade inredningar för NK i Göteborg. Vilken Carl som ritat skrivbordet på bilden återstår att upptäckas i något arkiv, rolig proviniens. Väldigt vackert skrivbord  alldeles oavsett vem som faktiskt ritade det, möbeln finns att se på riktigt under min utställning i Kungsträdgården 7-11 februari..


Sigurd Lewerentz, eller inte

Jag hittade en fin stol hos en av mina handlare före jul. Sannolikt tillverkad hos Gemla, som hade verkligt kvalificerad böjträproduktion under förra seklet. Formspråket känns som stolarna Lewerentz ritade för Riksförsäkringsverket, den här är lättare och mer gracil men i övrigt helt rätt i känslan, den skulle kunna vara besöksstolen till samma kontorsinredning. Originalfärgen som skrapas fram under tre lager ommålningar har en lovande varm orange ton, den kommer att bli så fin, inte helt komplett originalfärg men nästan. Skulle vara roligt om det visade sig att det är en Lewerentz.  http://sv.wikipedia.org/wiki/Sigurd_Lewerentz


Grafikpolisen

Såg att Debaser har fått ny neonskylt på Medborgarhuset, snyggt. Som hyperesteterna från mediabyrån i Aspudden påpekade misslyckades de med typsnittet, typiskt. Både D, s och r ser helt annorlunda ut mot typsnittet i Simhall och Bibliotek, d-et ser nästan lite Disney ut. Den gula färgen och grundkänslan är perfekt så det är verkligen synd att klaga 

När ni ändå är vid Medborgarplatsen föreslår jag en titt på Moskén. Ferdinand Bobergs gamla elverk återvunnet till religiös byggnad. Elekticitet var en nästan religiös upplevelse när det begav sig så det passar bättre än man kan tro att konvertera byggnaden till islam. Ta en lunch i moskéns restaurang på fredagar, jordens drag, fredagsbön och riktigt god, lite rustik mat. 

Åsa Lockner

Made byÅsa Lockner
Mugg med gummiband, silver och gummiband, 2005

I stramaste laget tyckte sublime, jag älskar hur hon använt postgummisnoddar som kontrast.
Kolla ett annat helt underbart objekt, utan titel 1  
www.lock.se/images/object_large/01.jpg

Separation

David Taylor och Åsa Lockner ska separera från LOD, (www.lod.nu) galleriet/verkstaden där de varit verksamma sedan starten i slutet av nittiotalet. De startar upp i nya lokaler tillsammans med Agneiska Knap under namnet Made by på vikingagatan 20 i slutet av februari. Lokalen som var under byggnation ser lovande ut. Jag var där för att kolla på några lampor David ska ha med på utställningen, en gammal Svenskt Tenn sekretär och Kenny går så bra ihop. Det blir liksom mer dynamiskt när man lättar upp med lite nutida, framförallt när den levereras med sån humor. Hans lampor är otroliga, jag hade hoppats kunna publicera en bild på kenny men tyvär använder David flash så  ni får titta själva  på www.davidtaylor.se . Made by har ingen web ännu men adressen blir www.madeby.se. Åsa Lockner har gjort våra vigselringar föresten, sjukt snygga, se Åsas övriga produktion på www.lock.se.
Läs mer om utställningen i Kungsträdgården under kategori utställning. http://bendrik.blogg.se/utstllning.html

Hur blev det med designmuseum

Var det inte så att det bestämdes att det skulle bli ett designmuseum i Stockholm. När blir det invigning? Bonnier har ju äntligen fått till sin konsthall, gå dit. Är det inte dags för ett designmuseum snart. Så länge får vi hålla tillgodo med några riktigt trevliga butiker ( www.jacksons.se, www.modernity.se, www.decodesignshop.com ) och en och annan utställning. http://bendrik.blogg.se/utstllning.html 

Jag tycker att Lena Adelsohn Liljeroth ska ta tag i frågan snarast, det är helt patetiskt att vi är den enda huvudstaden i Skandinavien utan designmuseum i någon form.  Nationalmuseums permanenta 1900-tals utställning är inte helt fel, en regnig eftermiddag är den svårslagen, men allvarligt talat, nationell designsatsning utan permanent scen i Stockholm är lite märkligt. Hörde att Mathsson-utställningen snart öppnar i USA, jag gratulerar alla inblandade.

Vernissage

Swedish Modern
Det första svenska designundret


Under möbelmässan 2007, 7-11 februari, visar och säljer Robert Bendrik ett personligt urval
svensk modernism. Vintagemöbler från förra seklet med detaljer av nutida
konsthantverk hos SoStockholm i Kungsträdgården.


SoStockholm (f.d. Galleri Doktor Glas)
Kungsträdgården, Jussi Björlings allé 5


Öppet 7-11 februari

onsdag till fredag 11.00-21.00
lördag och söndag  11.00-17.00


Vernissage 7 februari 18.00

Kvällsvisning 8 och 9 februari 18.00-21.00


Musik, drink och tilltugg serveras

Dj, Emir (heads up)


Medverkande: David Taylor, Eka Acosta, Adam Gordon och Maria Korpi

Ytterligare information http://www.bendrik.se/


Utställning i Kungsträdgården

Jag gör en utställning i Kungsträdgården under möbelmässan har jag berättat det. Det blir vintagemöbler, lampor, textilier och annat. www.bendrik.se Pratade precis med David Taylor som har lovat att låna ut några lampor. Då blir det contemporary i form av David Taylor, Gordon-Korpi, Le Klint och eventuellt min argentinske kompis Eka Acosta som gör nätskulpturer av djur. Finns några fina på Anglais om ni vill titta. Blir ett bra komplement till mina möbler, gammalt möter nutida, blir trevligt. Om ni är sugna på att kolla lampor finns det snygga hos www.leklint.dk men framförallt hos www.davidtaylor.se.

Förtätning

Var ute och promenerade med frun i Hagaparken igår. Gick från Nero på roslagsgatan via visningen på metropol, såg ett fint njurformat Mjölbyskrivbord fanerat i olivask och en hygglig jugendgrupp i björk. Vi tog surbrunnsgatan upp mot norrtullsgatan och där har de lyckats baxa in ett jättefint hus i fyra våningar, med café Monterival i bottenvåningen. Stora franska balkonger med fönster från golv till tak, vacker sten och utsökt puts. Surbrunnsgatan 54.
Kolla skrivbordet på lunchen, lägg ett bud på internet, auktion i eftermiddag från klockan fyra.
www.metropol.se 

Eskil och Adam

Eskil och Adam
Stol i förnicklat mässingsrör, Eskil Sundahl,
sannolikt Arvid Böhlmarks lampfabrik, 1930.

Den här stolen var med på Stockholmsutställningen, inte särskilt lyckad bild dessvärre, fårskinn från Bosnien.  En god vän till mig, Adam Gordon engelsk textildesigner från Åland, ska leverera tyget stolen ska kläs i.  Adam medverkar med textilier till min utställning i kungsträdgården 7-11 februari. Kolla Adam och hans fru på
http://www.korpiandgordon.com/level.html.

Innergårdar

Det finns några innergårdar i stan som är värda en söndagspromenad. Är Kungsholmen lagom promenadavstånd har jag ett tips. Stadshusets innergård, ja hela huset är fantastiskt men gå från entrén via borggården ut i trädgården mot riddarfjärden. Helt otrolig promenadarkitektur, Ragnar Östberg. Ta en fika hos Magnus på il Cafe, Bergsgatan-Schelegatan på vägen hem. Stans bästa kaffe med varm välkomnande atmosfär, perfekt fik att diskutera Östberg.

Som svar på frågan om Napoleon vid nilen (under rubriken Thore och Harry) den fanns som taklampa i olika storlekar, pendel heter det och de var ganska vanliga i det utförandet så man borde kunna hitta en sån på loppis, handlarna tar nog 1500-2000:- för sina.

Hoppas Grodis serveringsvagn med tillhörande fåtöljer dyker upp på hennes blogg snart så att vi får se vad det är, vore kul att veta om de är kända för att citera ägaren.
http://grodis.bloggagratis.se


Lounge Chair Metal

Longe Chair Metal
LCM, Lounge Chair Metal, Ray och Charles Eames,
1945-46, Tillverkad hos Evans, senare Herman Miller.


Ett litet inlägg i det tidigare äpplen och päron resonemanget, hittade den här hos Herman Miller, sjukt snygg stol. Så snål men ändå exklusiv, fantastiska designers makarna Eames, de senare grejerna i glasfiber är också otroligt tighta. Observera fötterna som är helt ljuvliga, de anpassar sig efter golvet och kommer komplett med möbeltass.  
www.hermanmiller.com

 

Föreläsning

Kurskatalogerna kom ju i veckan det är alltid lika spännande, själv är man sugen på Japansk paket-inslagning. Jag har en föreläsningsserie som är med på sidan tio i Vuxenskolans katalog.  Det känns sjukt vuxet med föreläsning, blir roligt.
Ni måste komma, 15, 22 och 29 mars visar jag bilder och pratar om svensk möbel- och inredningshistoria under 1900-talet.  Sök på design hos
http://www.sv.se/ikcPromenadtips

Promenadtips
Fåtölj, Tove och Edward Kindt-Larsen
Napoleon vid Nilen, Thore Ahlsén
Serveringsvagn, Josef Frank


Om ni har tänkt er en promenad upp mot mosebacke under helgen har jag ett skönt tips. Kolla de gigantiska koppardörrarna i kvarteret Björns trädgård, precis bakom moskén. Jag minns inte konstnärens namn men reliefen är sprängd in i plåten, seriös sponsring från nitro nobel när de blev till tydligen, häftig teknik och imponerande resultat. Östgötagatan 14 är adressen. När ni ändå är i kvarteret kan ni titta in hos min kompis Folke som har butiken Bo! på östgötagatan lite längre upp i backen. Perfekt blandning av 1900-tals design och etnografika, härlig atmosfär, värt ett besök.  

Veckans auktionsfynd

Såg visningen på AK, hittade fyra stolar som kan bli ett riktigt fynd. En smula omoderna, men hög kvalitet, fina hantverksstolar. Tydligt inspirerade av Ackings Tokyo-stol från 1959. De här fyra är värda en välbehövlig renovering, etikett-märkta och snickrade hos Hjalmar Jackson på 60-talet. Renoverade och omklädda i mocka skulle de bli jättefina, utropet är låga 800:- för alla fyra. 
Ett annat fynd i mina ögon var skrivbordet med klaffar från NK. Perfekt i vardagsrummet om man vill bo kompakt, dubblar som avlastningsbord, drinkbord eller biblioteksbord. Såg lite risigt ut men om jag fick rengöra och polera ytan några timmar skulle det bli ett underbart vintage skrivbord i bra skick. Utrop 1200.
Visning även imorgon, auktion söndag.
www.auktionskompaniet.se
 


Trevlig verkstad

Jag var förbi min favorit tapetsör Johanna, hon har flyttat in i en perfekt verkstad på Birkagatan 1, titta in om ni har vägarna förbi.  Ljust och prydligt med ett grymt schysst tjänstemannaskrivbord för två centralt i lokalen.  Hon kör ihop med en tjej, Åsa, väldigt duktiga hantverkare båda två, www.birkagatan1.se.
Jo föresten, vill ni se Eames-möblerna och andra moderna klassiker i prisbillig version så finns de på www.furniturebox.se originalen hittar du hos www.vitra.com, min finns på www.bendrik.se.

Äpplen och päron

Äpplen och päron
Pall, Sören Hansen, Fritz Hansen, 50-tal
LCM, Ray och Charles Eames, Evans, 1946-48

Var förbi på Awesome  Rags igår, köpte en skitsnygg jacka på rea, trevligt.
De sålde Eames-möbler som såg lite trista ut så jag frågade om det var kopior. Men se det var det inte, rättigheterna är släppta och eftersom det är industridesign så är de här lika äkta som Vitras eller Millers.

Två saker slår mig, det första är att plötsligt har alla råd att köpa god design från 40-talet, Familjen Eames har hittat in i Vasastans-paketet det är bara att gratulera. Å andra sidan kanske hon inte har så fel.
Det är större skillnad mellan min LCM från originalmallarna och Vitras nutida original än mellan Awesomes kopia och ett modernt original från Herman Miller eller Vitra. Så om man inte köper dyr vintage spelar det egentligen ingen roll, eller.
Artek är ett annat exempel, placera en ny modell 31 av Alvar Aalto bredvid ett original från sanatoriet i Pamio så framstår Arteks moderna definitivt som en kopia. Det är fortfarande en fantastisk fåtölj men något av själen har gått förlorad genom rationalisering och sämre materialval.

Det märkliga i hela historien är att kläderna på Awesome håller god kvalitet. Vi är beredda att lägga riktiga pengar på kläder och utseende men inte på möbler, som dessutom förväntas hålla längre,  där vi tydligen inte ens uppfattar kvalitetsskillnaden.
Jag fick åtminstone en snygg jacka.


.

Svenskt Tenn och NK

Svenskt Tenn
Skrivbord, Uno Åhrén, snickrat av Hjalmar Jackson för Svenskt Tenn, tidigt trettiotal.
Stol, Typenco, Axel Einar Hjorth, 1932.

Det här skrivbordet jobbar jag på nu, imponerande hantverk. Blindträt är av yppersta kvalitet och ytan är i det närmaste helt intakt. Jag har sett ett  likadant tidigare i svartmålad björk, inte riktigt lika härligt som perfekt mönsterpassad valnöt. Svart känns väldigt modernt och funkis men valnöten vinner i längden.  Fick precis tillbaka en sekretär i alm med inredning i björk som Björn Trädgårdh ritade åt Svenskt Tenn vid samma  tid. Även den sannolikt snickrad av Hjalmar Jackson. Skulle passa perfekt som hemmakontor i en tvåa på gärdet, dessvärre har jag ingen bild ännu men det kommer.

Stolen ritade A.E Hjorth till serien Typenco som lanserades 1932. Jag har några bokhyllor i samma serie, grym kvalitet, meningen var att det skulle bli prisvärda seriemöbler till arbetarhem men det var mest akademiker som handlade.