Sjukt snyggt matbord


image23
Typenco, matbord med holländskt utdrag, kubamahogny mot svartpolerade ben. Axel Einar Hjorth, NK' verkstäder i nyköping 1932-33. Bilden lånad hos
www.jacksons.se

Sjukt tight matbord, underbar kvalitet och perfekta proportioner,  det finns åtta brunsvartpolerade stolar till, perfekt matgrupp i ett litet kök. Hela Typencoserien är härlig, sideboardet känns typ Memphis fast 1930, grymt snyggt, men det här är definitivt ett av toppnumren.

Prototradis

Var på grillfest igår, aldrig har jag upplevt en nördigare kvintett, vi diskuterade new emipirism, lyxfunkis, prototradis, slöjdföreningen och stadsplanering i nämd ordning.
Gott vin och argentinska korvar med coleslaw avslutades med riktigt trevlig ostbricka. Slutcigg på balkongen med utsikt  över rådhusparken vid halvfyra, gudomligt. 
Men allvarligt talat, prototradis, det är helt tragiskt att det finns fler än tre unga män i stan som väljer att sönderanalysera svensk arkitektur och designhistoria en perfekt grillkväll.

Efter stockholmsutställningen 1930 rasade ett krig mellan funkis och tradis i media men framförallt inom slöjdföreningen, Carl Malmsten, Edvin Ollers, Märta Måås Fjetterström, Elsa Gullberg för att nämna några av de konstnärer som kritiserade funktionalismen och stockholmsutställningen i ganska hårda ordalag. Gunnar Asplund, Gregor Paulsson, Uno Åhrén med flera skrev Acceptera för att förmå främst medelklassen att just göra det. Skrota hela ångbåtsflottiljen! var en samtida rubrik i en mer tradisvänlig dagstidning. Det här var en diskussion på lite drygt en timme. Allvarligt, det är inte helt friskt, men grymt trevligt.

Prototradis är en slags för-tradis med stark förankring i tradition och hemslöjd, har ni hört något så nördigt. Tidsmässigt landar vi runt Hemutställningen på Liljevalchs 1917 och perioden som skulle leda fram till begreppet Swedish grace, myntat under  Parisutställningen 1925 där Le corbusier visade sin vardagsmaskin. Ja, vad säger man, lyckad kväll. Grymt goda ostar dessutom.

Biblioteksdrömmar, plast och Bohlin

Min tilltro till SMHI har verkligen fått sig en knäck den här sommaren men blir det verkligen dåligt väder är det visning nästan överallt imorgon.

Lilla Bukowskis har som vanligt lite för mycket antikt för min smak men de visar ett maffigt biblioteksbord i skönt tjugotal. Jag sörjer verkligen att jag inte har råd med ett riktigt bibliotek med kvadratmeterpriserna som råder i stan, den som är mer lyckligt lottad med utrymmet kan få ett riktigt fett bord till sitt. www.lillabukowskis.com


Jonas Bohlin fortsätter att sälja ut hos Auktionsverket, en del saker är både prisvärda och riktigt roliga att se. Med tanke på vad Slottsbacken och Concrete brukar kosta på kvalitetsauktionerna borde det gå att hitta en och annan framtida auktionsvinnare i frihamnen. www.auktionsverket.se/stadsauktion/


Metropol på Sveavägen har kört mer eller mindre lyckade temaauktioner under flera år

nu har turen äntligen kommit till den hundraårsjubilerande plasten. Kanske inte riktigt så omfattande urval som man hade önskat men väl värt en söndagspromenad. www.metropol.se


Mobiler och bristen på privatliv

Försökte ringa en kollega som inte svarade i morse. Han ringde tillbaka och bad om ursäkt för att han inte hunnit svara, vad är grejen med det. Så undergivna är inte ens japanerna. Ledsen att jag inte stod med telefonen i handen och väntade på ditt samtal men nu ringer jag omedelbart tillbaka för att inte ödsla mer av din dyrbara tid, helt sjukt egentligen.

Förr i världen kunde man skita i att svara i telefon och bara hävda att man varit ute mycket, nu ska man tydligen be om ursäkt så fort man inte hinner svara i sin ständigt uppkopplade lur. Märkligt att folk blir utbrända.

På temat gatukonst måste ni hålla utkik efter de stickade stolpvärmarna som dyker upp på lyktstolpar lite varstans. Finns en illusterad hos gatukonst, underbara.

Gatukonst eller klotter

image22

Kungsholmsstrand under st eriksbron, bilden knyckt hos
www.gatukonst.se

Ta en promenad längs Kungsholmstrand i eftermiddag, se Karlberg i sommarsolen och håll utkik efter den här under en av broarna. Kan man tycka annat än att det är humoristiskt, tänk er ett par av den här snubben på planket runt rådhuset, grymt snygg målning. SM var tydligen helt fel även som tanke, ZTV har tydligen provat redan inte alls populärt bland de rättrogna, fick skäl av hx flx efter mindre än en dag. Inte alls roade av att tävla våra vänner gatuartisterna, det måste man ju respektera.

Min poäng var bara att det finns en väldigt stor fin vägg att bedriva gatukonst på. Jag vill inte lägga mig i subkulturens finare politiska nyanseringar. glöm hela saken, fast skulle det dyka upp något på planket är det ju trevligt förstås.
Gick görbi en bra gatsten på drottningholmsvägen 1, texten puppy och en skön hund i mässing, snygg. Titta neråt nästa gång du har vägarna förbi, är det någon som har en länk till gruppen som gör trottoarkonsten, har sett massor av tankeväckande stenar det senaste.

SM i gatukonst

Nu har de byggt ett stort plank runt mitt älskade rådhus, ska tydligen rot-renoveras enligt Carl Westmans originalritningar. När jag ritade möbler gjorde man flera skisser innan man kom fram till den perfekta lösningen, räknas alla skisser som originalritningar undrar man. Nej förresten, vem är jag att ha en åsikt om det, blir säkert varsamt och väl renoverat.

Planket skulle vara ett perfekt ställe för SM i gatukonst, grafitti, affisch, stickers eller vad som helst, alla bidrag välkomnas varmt. En grundmålad omväxlande vit och grå yta på tusentals kvadratmeter, det är liksom nästan inte ens vandalism eftersom planket är ett tillfälligt skydd under själva renoveringen blir lite inofficiellt, vinnare koras senare i höst. Uppmanar givetvis inte till direkta olagligheter men bättre yta för klotter av alla de slag har sällan skådats, T-Rådhuset
www.sl.se, www.gatukonst.se

Gick förbi LOD uppe vid Fleminggatan, de skyltar med superhärlig grön Astroturf, när ska de, som Estrid Ericson på trettiotalet, dra ner till Strandvägen. Spinnoffen Made by: på Vikingagatan 20, platsar också på bättre adress. Nyare Svenskt Silver kunde galleriet heta, nutida känns lite omodernt, dags för ett generationsskifte på galleriscenen. Jag har inte tid men någon borde ta tag i det. Idé söker entreprenör, Stael von Holstein (eller hur det nu stavas) skulle vara stolt.  www.lod.nu, www.madeby.se, www.nutida.nuwww.svenskttenn.se

Fanns ett galleri som hette Gallerie Moderne på trettiotalet, visade inredning och konsthantverk på bra adress. Futurums gamla lokaler på Norr Mälarstrand, som nu är resebyrå, skulle passa perfekt för någon driftig person med estetiska ambitioner. Jag lovar att skriva om alla fina utställningar och domänet är ledigt, bara en tanke .

Tillbaka hos Jacksons

Jag har börjat hos Jacksons igen, känns som att komma hem. Vilken arbetsmiljö, hade det lite kämpigt under våren, nu går jag till arbetet med lätta steg. Vad säger man, det finns sämre ställen att jobba på, kolla lagret på www.jacksons.se 

Nu hade jag tänkt börja skriva lite smått igen, inte varit särskilt flitig här heller den senaste tiden. Har precis avslutat en text till Plaza om modernismens kvinnor förresten, sjuk prestationsångest, hugaligen. Den blev lite skolboksartad men de ska nog kunna pimpa upp den. Vet inte när den trycks men under hösten antar jag.
www.plazamagazine.com

Skralt på verket

Kände mig tvungen att gå på Auktionsverkets första stadsauktion för säsongen, lite som första dan efter sommarlovet. Promenerade i riktning östermalmstorg och kom förbi plan ett på Birger Jarlsgatan, känns lite usual suspects därinne. Skulle tjäna på en ny inköpschef helt säkert, de hade det verkligen i de gamla lokalerna, vi får se under hösten.

Tog ettans buss över gärdet, värdig sightseing. En riktig rundtur i folkhemmets tidigaste år, ett av europas bästa funkisområden för övrigt. ta med en vän på ettan någon gång så kommer ni att fatta vad jag menar.

Alla missbruk har sin kö, alkisarna har sin utanför systemet tio i nio måndag morgon, vi har kön i trappan till auktionsverkets första stadsauktion för säsongen. Kön två minuter i elva ute på verket är minst lika svettig som den utanför systemet. Jag såg några grejer till vänner, några till jobbet, i övrigt var det ganska skralt.

Kolla den coola tvåsitsen av Bruno Mathsson i läskig gul färg från 1974. Lågt utrop och måttligt handlarintresse, kan bli ett fynd på lite längre sikt. 
En annan skön ensemble var fyra snygga röda Magistretti-stolar jag skulle ha köpt om det varit sex men nu är det 2+2 och inte riktigt lika klockrent. Tänk er att blanda dessa fyra med fyra i den sjuka skogsgröna färgen man ibland ser den i, skulle bli grymt sjuttiotalat.

Inge, Bruno och Marianne

image30
Sekretär, polerad alm, Inge Westin, firma Domus, vinst i Hantverkslotteriet
Pall, ask och naturfärgat läder, Bruno Mathsson, 1936, etikettmärkt och märkt med blyerts B.M 1936

Egentligen är det bara en låda på ben. Finns ju bättre och sämre sätt att göra en låda, du kan få en i spånskiva på IKEA för nittonhundranittiofem eller köpa en fantastisk på ben för kanske det tiodubbla men ärligt talat, Inges låda har överlevt sedan mitten av trettiotalet, fortfarande lika skitsnygg. Hur många Alve hänger med om sjuttio år undrar man. Inge Westin ritade både på uppdrag och för den egna rörelsen, Firma Domus, som han drev tillsammans med sin hustru Marianne.


Bruno Mathssons pall som visades på Mathssons debututställning på Röhsska 1936 går inte heller av för hackor. Polerad ask och naturgarvat läder.  Pallen  och har funnits i produktion sedan dess. Tillsammans blir det liksom sjukt porrigt.


Finns en del schyssta lådor förresten, jag ska lämna in ett G.A. Berg-skåp på restaurering, tråkig ytskada på toppen annars mer eller mindre originalskick. Det kommer att bli helt underbart när det är rengjort och uppstyrt. Valnöt med inredning i björk från typ trettiosju, trettioåtta, perfekt kvalitet. Det går att lyxa en hel del med en låda med lådor i. Det hände något när snickarmästarna som var vana med parkettläggning, intarsia och bildhuggeri plötligt bara hade fogar, fanerval och ytor att jobba med. Grymt bra hantverk.